Ons hoofd
vaak vol van beperkende gedachten, oude overtuigingen en geloofssystemen.
Wat zit er in jou hoofd? Met welke gedachten stap jij ’s morgens de wereld in?
Onze gedachten creëren onze wereld, dus is het zinvol om daar zorgvuldig mee om te gaan.
Toen ik me daar bewust van werd, zag ik ook dat sommige gedachten niet zomaar omgedraaid konden worden. Tot m’n grote ergernis vooral bij de aller’ergste’ lukte het me niet…
‘Ik ben niet goed genoeg.’
‘Ik ben het niet waard.’
‘Ik ben niet interessant genoeg’
en nog
‘Een heerlijke relatie is niet voor mij weggelegd.’ ‘Dat gaat me nooit lukken’ ‘Ik kan het niet’
Wow…
Hoe ik ook m’n best deed om het niet meer te denken of om het anders te denken, het lukte me niet.
Deze kritische stemmetjes bleven terugkomen en ik voelde ze ook zo… ik geloofde ze.
Ik wilde heel graag verantwoordelijkheid nemen voor de gedachten die ik in de wereld stuurde, maar het lukte me maar tot op een bepaalde hoogte (of diepte 🙂 ).
Het was lichaamswerk dat me het inzicht bracht;
Gedachten komen tot stand door je opvoeding, je cultuur, je geschiedenis en je religie. Dit verleden, dit opgroeien zit niet alleen in je hoofd, ook in je lijf, in je weefsels en je cellen, in je spieren en in je botten.
Verwoven met elkaar, vaak onzichtbaar gelinkt, symbiotisch bijna.
Je verantwoordelijkheid opnemen voor wat er zich in je hoofd de hele dag afspeelt, kan dus niet helemaal zonder je lijf te betrekken.
Afgelopen week ervaarde ik het nog een keer heel helder.
Ik lag op de tafel bij m’n fasciatherapeute. Door haar heel zachte en trage behandeling kon ik voelen hoe ik mezelf klein houd, hoe ik me op sommige plaatsen in m’n lijf nog ingesnoerd houd. Ik kwam bij een fysieke druk rond m’n ribbenkast, bij m’n buik en bekken.
Er kwamen herinneringen terug van boodschappen die ik afgelopen maanden in de zweethutten bij Veerle Phara kreeg.
Telkens ik een inzichtskaart trok in de afgelopen zweethutten, kreeg ik de boodschap, ‘Wordt groot’, ‘Hou je niet langer klein’, ‘De wereld wacht op je grootsheid’, ‘Er liggen grote plannen voor je klaar’, …
En telkens had ik het gevoel ‘Pffff, ik ben al zoveel groter nu dan pakweg 3 jaar geleden. Het is echt wel effe goed geweest. Ik voelde niet zoiets als NOG GROTER. Ik kon het niet vatten.’ Ik kon het niet toelaten in m’n hoofd, en kon het niet voelen in m’n lijf.
Tot dus afgelopen week, op de tafel, voor lichaamswerk.
Plots maakte het ingesnoerd zijn plaats voor ruimte, voor breedte en diepte. Ik voelde het letterlijk fysiek in m’n beleving. Het was heerlijk, verruimend, deed deugd, oh Yes.
En ik snapte het, m’n hoofd had het plotsklaps helder; tuurlijk ga ik groeien en nog groter, tuurlijk ben ik er voor de wereld en zijn er grote plannen…I’m ready!
Het was helder, ik ben er klaar voor, in m’n lijf en in m’n hoofd.
Bring it on!
Wow, een proces dat ik zie gebeuren bij mensen in de praktijk, in workshops en nog een keer heel helder zelf mocht ervaren.
Dus zoals Gabor Maté het hier zo mooi zegt;
We zijn misschien niet verantwoordelijk voor de wereld die onze minds heeft gemaakt. We kunnen wel kiezen voor verantwoordelijkheid voor de mind, met dewelke wij onze wereld creëren.
Wat zit er in jou hoofd? Met welke gedachten stap jij ’s morgens de wereld in?
Zijn er gedachten die je tegenhouden groots te dromen?
Zijn er gedachten die je tegenhouden je passie te leven?
Zijn er gedachten die ervoor zorgen dat je je waarheid inhoudt?
Zijn er gedachten die jouw geen toestemming geven om Heerlijk te leven?
Ga op onderzoek in je lijf; waar zitten deze gedachten, waar houden ze zich schuil, wat willen ze nog van je, voordat er ruimte kan komen voor gedachten en embodiment van overvloed en liefde.

With love, Carole