Weinig lichaamsplekjes zijn zo bezoedeld met taboe en schaamte. Door sommige wordt de anus geliefd en aanbeden. Door velen vermeden, dus let’s talk about it!

Laten we er ook over praten, omdat we er toch allemaal één hebben. Ongeacht je cultuur, ras, religie of plaats op de wereld. Ongeacht of je er veel schaamte bij voelt, of net veel plezier (en je misschien schaamt voor dit gevoel). Je hebt er één gekregen bij je geboorte. Dus maar beter onderzoeken wat je hebt, dan het vergeten en vermijden (want dan gaat het een eigen leven leiden).

Laten we er ook over praten omdat deze plek een heel belangrijke functie heeft. En gelinkt is met je hele bekkengebied.

Met je innerlijke kracht dus. Jouw basisveiligheid, jouw creatieve grond!

Een klein beetje anatomie.

Je anus is het weggestopte plekje bij de achterzijde van je bekken.  Zowel vrouwen- als mannen-lijven hebben er eentje. Het is de buurman van de voorkant van je bekken, van je vulva-vagina of je penis en ballen.
Beiden wonen in hetzelfde bekken en in de met elkaar verbonden bekkenbodemspieren.  

Je hebt misschien al wel een keer gehoord van de anale spincter, de kringspier die je anale opening omvat. Wist je ook dat er een tweede kringspier is, net wat dieper binnenin? Handig om te weten dat ze onafhankelijk van elkaar bestuurd worden, door verschillende neurologische systemen. Wel dat ze met elkaar in contact staan. Als de ene gespannen is, is de kans groot dat de andere dat ook is.  

Deze zone is rijkelijk bezenuwd zodat het een grote capaciteit heeft tot plezier én ontspanning. Er word gezegd dat hier zoveel zenuwen zitten, omdat we dan graag met plezier onze dagelijkse ont-lasting zouden laten gebeuren. Want dat gebeurt hier in eerste instantie natuurlijk. De natuur wil dat we onszelf makkelijk en met plezier ontdoen van dat wat we niet meer nodig hebben.

In de praktijk en in m’n privé leven ontmoet ik mensen voor wie het een NO-GO! is in seksualiteit. Voor anderen een YESYES-PLEASE en voor nog anderen een diep onuitgesproken verlangen.

Mogelijks heeft dit te maken met je persoonlijke voorkeuren in seksualiteit. Met de mate waarin je comfortabel bent met je lijf, inclusief dit plekje. Met je vroegere ervaringen.

In je ontwikkeling is er in dit anale gebied een grote kracht en kwetsbaarheid rond 3 jaar.  Wanneer je jezelf tot expressie brengt. Ruimte inneemt in je wereldje.  Je innerlijke wereld leert kennen en van hieruit beslissingen wil beginnen nemen.  Als hier geen tijd en plek voor was, dan kan er bij je anus veel spanning gaan ontstaan. Als er geen toestemming was van je ouders en verzorgers ben je jezelf gaan inhouden. Letterlijk ook bij je anale spieren.  Soms zoveel dat het gebied ‘doof’ en ‘ongevoelig’ geworden is.  Soms zoveel en als zo vroeg zodat je niet meer merkt dat het anders zou kunnen.  

Deze eerste kind-ervaringen blijven soms lang hangen in ons fysieke, emotionele en energetische lichaam.  Ons lijf houdt makkelijk spanning vast, de achterkant van je bekken ook.  Het anale gebied is vaak huis voor de neiging tot controle (uit angst), ongeuitte boosheid en diepe frustratie.  

Bewustzijn bij je anus brengen kan op vele manieren en is mega zinvol.   Je kan ernaar kijken, je anus bevoelen. Je kan de anatomie bestuderen. Een anale mapping en/of massage uitwisselen of ontvangen.

“…Het heeft me in contact gebracht met een grote onbewuste woede.  Herinneringen die ik vergeten was.  Pijn en boosheid  over niet gehoord worden.  Het heeft me eveneens dat stukje lijf teruggegeven.  Toen ik door de anale mapping bewust was geworden en uiting had kunnen geven aan deze diep weggestopte pijnen, kon ik meer landen in de achterkant van mijn bekken.  Niet dat meteen alle spanning weg was.  Wel kon ik een pak dieper ontspannen en steeds beter voelen of dit plekje gespannen was of niet.  Ik herinner me goed, hoe spannend ik het vond hier in aangeraakt te worden en tegelijkertijd het verlangen te voelen om dit deel van mezelf te reclaimen.  Sindsdien is het ook een bron van erotisch plezier voor me geworden. De orgasmes die vanuit dit stukje bekken komen zijn heerlijk en bijzonder intens. Ik ging van heel veel schaamte en taboe, naar ontspanning, thuiskomen en genieten. Wat een cado!”

Ik raad het iedereen aan! Opnieuw je anus te gaan verkennen. Het goeie nieuws is dat hij er altijd is en dat je er dus vandaag mee kan starten. Met een spiegeltje kan je kijken, observeren. Je kan erover praten met een goeie vriend, zodat de schaamte kan wegebben. Je kan gaan voelen, bv. als je in de douche staat. Je kan met goede kwaliteitsolie gaan masseren. Volg hierin je plezier. Doe wat makkelijk en leuk voor je is. Wees nieuwsgierig!

Voor veel mensen is naast taboe ook hygiëne een issue. En dat is goed. Het is belangrijk hier zorgzaam mee om te gaan. Anale gezondheid en plezier kunnen samen gaan met kennis van de juiste hygiëne regeltjes. Heb je een vulva, zorg er dan voor dat aanraking bij je anus gescheiden blijft van aanraking van je vulva. Gebruik een handschoentje of een condoom rond je vinger als je liever niet met je blote vingers aanraakt. Was je handen nadien goed met warm water en zeep. Geen hygiëne regel, wel een heel belangrijke als je gaat aanraken; ga traag! Anale aanraking of anale seks kan pijnloos! Te vaak hoor ik dat mensen ervan uitgaan dat het zoiezo pijn doet en dat is niet juist en niet wenselijk. Ga traag en nog wat trager!

Al deze kleine momentjes van anale aandacht zullen je contact met je basis vergroten. Spanning kan duidelijk gaanworden en gaan releasen. Ongevoeligheid kan levendigheid worden. Onbewust kan bewust worden. Als je bekken, en van daaruit je benen en voeten ontspannen zijn, kan je het contact met de aarde makkelijker gaan voelen.  

Je kan thuiskomen, niet enkel in je lijf, ook op de aarde. Met je 2 voeten stevig op de grond.
Als je achterkant weer mag bewust mag worden en loslaten, dan kan je achterzijde krachtig zijn en een gevoel van zelfzekerheid ervaren.  Hierdoor kan je voorkant openen in zachtheid.