Opgroeiend met heel wat onvrijheid en onzekerheid rondom het thema van erotiek en seksualiteit, ontdekte ik jaren geleden het bestaan van het Kern Erotisch Thema.  

Ik was eerst best geschokt toen ik leerde over hoe  opwindingsvoorkeuren ontstaan zijn doorheen het leven en hoeveel ze vertellen over wie ik wel en ook wie ik niet geworden was.   Niet eerder er echt over gereflecteerd te hebben, leefde ik met het idee dat ik vooral zelf besliste wat voor plezier ik graag in m’n leven had.

Nerveus was ik om het onderzoek aan te gaan, om echt te gaan zitten en tijd te nemen om m’n seksuele plezier, in de breedste zin van het woord, te onderzoeken.   Het was als met een vergrootglas kijken, naar iets dat heel naakt en zichtbaar midden op tafel kwam te liggen, in al z’n geuren en kleuren.

Het werd een krachtig kwetsbaar en diepgaand proces waarbij compassie en vertrouwen, liefde en comittment nodig was. 

Het was het innerlijke verlangen naar een vol-ledig en vervullend leven, naar een vrijheid in en naast het bed, naar een diepgang, die uitendelijk groter was dan de angst voor wat ik mogelijks tegen zou kunnen komen.

In de veilig genoeg context van de begeleiding die ik ontving, kon ik de stap zetten.    

En daar gingen we, op onderzoek in m’n grootste seksuele plezier om te leren zien wat ik doorheen m’n leven ontwikkelt had als erotisch thema.  

We werden gevraagd onze  beste erotische ervaringen te bekijken én onze beste seksuele fantasieën, om ze te onderzoeken en daarin de algemene terugkerende thema’s te vinden.

Voor nog zovelen met me -ontdekte ik toen en in de jaren erna-, waren de fantasieën super kwetsbaar, vooral omdat ik jaren leefde met het idee dat ik er geen had.

Toen ik dat vertelde in de groep, werd ik erin gehoord  én uitgenodigd om heel nieuwsgierig te worden naar glimpsen van fantasie… want heel vaak blijken ze er meer te zijn dan we kunnen zien.

Zo leerde ik dat onze fantasieën zoveel nog verstoptje stukjes van onszelf laten zien, dat het voor mij -en voor zovelen met me- te spannend en confrenterend was geweest om ze toe te laten.

Erotiek gaat over het hele leven, onze seksualiteit leeft met ons mee van begin tot einde, is multidimensionaal en heeft zoveel verschillende gezichten en kleuren.Het is de plek waar onze wilde natuur zich niet graag laat vastzetten.    

En we leven met velen in maatschappijen waar het lichaam, seksualiteit en onze natuur beschaamd, ontkent, misbruikt en verworpen is.  Sommigen van de gevolgen ervan zien we mee terug in onze opwindingsvoorkeuren en in ons kern erotisch thema… en dat is niet altijd makkelijk om naar te kijken.

Ik ‘zat’ compassievol met m’n fantasieën, zette vele keren opnieuw een nieuwsgierige liefdevolle bril op en leerde omgaan met de schaamte en schuld, de zelf veroordeling en de onzekerheid die erbij aangeraakt werden. 

Een eerste heel belangrijke ontdekking die ik toen maakte 10 jaar geleden was het erkennen van ‘controle’ in m’n thema.

Het was een mega stap… om het te durven zien en durven laten zijn.

Voordat iets kan veranderen, hebben we er vaak  intiem contact mee te maken.  Dat wat we weg willen, verlangt vaak naar zachtheid, begrip en integratie.  Dat wat we weg willen, bevat veelal een schat aan kostbare informatie en een stukje nog ongekende levendigheid.

Ik begon meer te beseffen dat ik het heel moeilijk vond om bepaalde ‘stukjes van mezelf’ te accepteren.  Om toe te geven aan mezelf en in relatie dat ‘ik dat ook was.’

Het besef vergrootte, dat als ik deze stukjes maar zou blijven wegduwen, zo ver en zo hard dat ik zelfs overtuigd was dat ze er niet waren, dat ik niet de vrijheid in intimiteit en seksualiteit, in m’n leven, zou gaan ervaren, waar ik zo naar verlangde.

Dus stap voor stap, beetje bij beetje, ging het innerlijke en uiterlijke onderzoek in m’n erotiek verder.

De eerste flinke ‘opschudding’ voorbij, leerde ik zoveel over onze erotiek en hoe het boodschappen en geschenken met zich meedraagt, als we er tijd voor durven maken.  Ik leerde dat ons erotisch plezier er op een heel welbepaalde manier uitziet, en ervoor zorgt dat we onze diepste pijnen voor even kunnen ‘vergeten’.  Hoe het tracht vrijheid en creativiteit te herbalanceren, waar er ooit balans kwijt geraakt is.  Jack Morin deed hier prachtig onderzoek in en werkte jaren met vele mensen in hun opwindingsvoorkeuren en hun kern erotisch thema, het was door o.a. zijn werk dat ik me verder erin kon verdiepen.

Het werd een diepgaand proces voor me van reflectie en oefeningen, van inzichten en practice die me in heel m’n mens zijn, inclusief in bed, een creativiteit en vrijheid gaven die m’n ziel vervult.

De afgelopen jaren mocht ik ook vele vele mannen en vrouwen, koppels en singles begeleiden hierin.  Had ik de kans om in dit hele kwetsbare en krachtige, diep intieme stukje van mens-zijn te mogen meekijken, vaak vanuit een vraag naar een voller gevoel van plezier, of vanuit een vraag naar creativiteit, stroming en plezier.  Zijn met alles wat daarin opkomt, is een geschenk op zich.  Erotiek volgt zelden de regeltjes en afspraken van de maatschappij en dat zorgt voor veel verborgen pijn en angst, veel verborgen schaamte en schuld en dus ook veel niet-geleefde potentiele levenskracht.

Het zien wegsmelten van schaamte en schuld, van onzekerheid en onvrijheid bij mezelf en veel van de mensen die langskwamen bij me,  is een groots geschenk.   Eentje waarvan de komende generaties meegenieten!