Het is sinds april 2018 dat ik m’n womb-cyclus ‘chart’. Zoveel manen lang al, neem ik iedere dag bij het opstaan effe tijd om te weten ‘waar ik ben’. Om kort op te tekenen welke womb-dag is, wat het daarbijhorende seizoen is, de kalenderdag, hoe ik me voel, …

Oriënterend op mijn innerlijke baarmoeder-klok. 

Nog voordat ik besef of het woensdag of donderdag is die ochtend. Het jaar 2020 of 3020, winter of zomer. 
Nog voordat ik bezig ben met de agenda van die dag, neem ik een momentje om me te verbinden met mijn meest dichtbije innerlijke klok (tenzij ik heerlijk wakker wordt gemaakt door een ander warm lijf en liefdevolle handen, dan volgt de ‘incheck’ wat later).

Super boeiende reis is het al geweest, deze afgelopen 24 cycli.  
Met makkelijke en moeilijke momenten.

Iedere cyclus leer ik bij. Over mezelf, m’n lijf, over vrouw-zijn, seksueel-zijn, over de aarde, het leven rondom mij. Over een ritme, anders dan degene die ik leerde op school en in m’n volwassen werkende-leven.

Iedere cyclus zoek ik iets van extra informatie op, voel ik dieper, ontvang ik nieuwe inzichten. Stretch ik mezelf net iets meer in de wijsheid van die bepaalde womb-dag en de bijhorende energie. 

Oriëntatie is het tegenovergestelde van disoriëntatie. En zoals de meeste tegengestelde, helemaal OK zijn én nodig, is er hier geen oordeel over disoriëntatie. Wel een uitnodiging om te weten dat ‘wanneer’ je je oriënteert, je ‘lijf’ zich veilig voelt. Als je weet waar je bent, ‘als je je omgeving gescand hebt’ dan kan er een sense van vreugdevolle ontspanning binnenstromen. Je ademhaling vertraagt, je hart hervindt haar gezonde ritme, je weefsels worden zacht en gehydrateerd, je natuurlijke helingsvermogen wordt geactiveerd…. je kan ontspannen!

Vaak oriënteren we ons in en met de buitenwereld. En dat is ook nodig. Met de fysieke plek, met de kalenderdag, met de nodige to-do’s van die dag. Maar regelmatig is de uiterlijke oriëntatie vol van ‘sensatie’ of ’to do’s’, of ongoïng actie. Stress.

Vaak oriënteren we ons in onze binnenwereld, met de focus op de ‘moeilijke’ sensaties, gevoelens en gedachten. Met de kritische stemmen, de donkere overtuigingen, de pijn-sensaties. 

Als je een lijf hebt met een baarmoeder, kan je je ook gaan oriënteren via je baarmoedercyclus. Je meest dichtbije, altijd bij-hebbende, je meest natuurlijke wijze innerlijke klok (én veel meer dan dat!).

Als je geen baarmoeder meer hebt, of je bent voorbije je vruchtbare vrouwen-fase, in je wijze-vrouw-zijn, dan kan je op andere manieren, nog met deze wijsheid aan de slag. En ook voor mannen en hun mannenlijven is het bewust-zijn van de womb-cyclus een belangrijke en grote meerwaarde. 

Als je een lijf hebt met een baarmoeder kan deze vorm van oriëntatie een mega geschenk zijn. Zoals het voor mij is geweest.  
Een bron van wijsheid, een bron van natuurlijkheid, eentje die voorbij gaat aan de opgelegde geschiedenis, opvoeding en cultuur. Voorbij gaat aan schaamte en schuld en verwachting.

Onze baarmoeder-kracht is mega groot én onschuldig in haar essentie. Ze is liefdevol prachtig wijs in haar vermogen om leven te geven vanuit het donker. 

In het bewustzijn en de felt sense van veel vrouwenlijven is het een ongekende, een bron van ‘verdriet, pijn, frustratie of ongemak’. Daarom ook geen bron meer van wijze oriëntatie. 

Net zoals het bij mij zo’n 40 jaar geweest is.

En hoewel ook al deze emoties en gevoelens daar inderdaad kunnen zijn én welkom zijn, ze roept ons met haar overstromende wijsheid. Ze is er niet om ons het leven ongemakkelijk te maken. Ze is er niet als klein onbenulligheidje, als onnodig orgaan, als lastpak.

Ze is er ‘voor’ ons! Voor iedereen.

Als we terug durven zakken in ons lijf en bekken, als we terug durven gaan vertrouwen en luisteren naar onze innerlijke womb-cyclus dan maken we connectie met een natuurlijkheid, zo intiem dichtbij dat het je zal raken. 

Ze zal je helpen smelten daar waar het nodig is. Ze zal je duidelijk maken wanneer het waarvoor tijd is.  
Ze zal je helpen leren wachten en geduldig zijn. Ze zal je influisteren over dood en leven, als twee zinvolle prachtige kanten van dezelfde medaille.  
Ze zal je boosten met creativiteit, met moeiteloze manifestatiekracht, met stromende sensualiteit en heerlijke erotiek. Ze zal je meenemen in haar waves, ze zal je laten komen en gaan, je leren blijven bij wat is. 

Ze zal je meest intieme vorm van oriëntatie worden in jezelf, in je relaties, je werk en in de wereld rondom jou.
(ps. Bedoel hier niet dat omgevings-oriëntatie minder belangrijk is. Beiden zijn nodig.)

Het is sinds april 2018 dat ik dagelijks effe incheck -soms 1 minuut, soms 10 minuten, soms nog wat langer- en ben niet eerder zo diep blij geweest met m’n cyclisch-zijn, met mijn maandelijkse maan-dagen. 

‘k Wens jou, als het je roept, hetzelfde toe! Ben er zeker van dat ook onze aarde en ons samen-leven er anders zou uit gaan zien, als Zij weer inspraak mag hebben.

‘k Wenst je een prachtige dichtbije verbinding toe met je baarmoeder. 

Of met de baarmoeder-wijsheid rondom jou (als je er zelf geen hebt).

Met liefde.