artikel verschenen in Charlie Magazine – 26.04.2017

Seks is een basisrecht. Sommige mensen hebben geen mogelijkheden om seks te beleven, maar voelen wel de impact van hormonen en verlangens. Wat doe je dan? In de reeks ‘Wat als seks een dienst was’ interviewt redacteur en seksuoloog Wim seksuele dienstverleners, sekswerkers, lichaamsgerichte seksuologische begeleiders en mensen die gebruik maken van hun diensten. 

Eten, gezondheidszorg en seks: allemaal basisrechten. Wie eten tekort komt, kan beroep doen op de Voedselbanken. In de gezondheidszorg is er de derdebetalersregeling voor wie het niet breed heeft. Maar wat doe je als de seks niet vlot? Seksuologen kunnen je – tegen betaling – vooruit helpen, maar soms zijn er drempels waar ook zij geen vat op hebben.

Hoe ga je bijvoorbeeld met een erectieprobleem om, als je geen oefenpartner hebt? Wat doe je als je pijn hebt bij seks, maar single bent? Wat als seksueel misbruik je verhindert om volop te genieten van seks? Soms moet je in een bepaalde rol groeien, opnieuw leren voelen. Je seksualiteit letterlijk aan den lijve ondervinden. Om daar beter in te worden, kan je aankloppen bij lichaamsgerichte seksuologische werkers, zoals Carole Verbeeck (42).

DE WEG NAAR LICHAAMSWERK

Hoewel we allemaal een lijf hebben, is Carole in Vlaanderen de enige – openlijke – lichaamsgerichte seksuologische werker. Geen evidente carrièrekeuze, al levert het haar geen noemenswaardige zorgen op. Haar twee pubers weten vaagweg wat moederlief doet, maar ze vertelt hen geen details. Al staat vragen uiteraard vrij. Alleen de vakliteratuur in de woonkamer was er voor haar kinderen te veel aan. Voor het geval er vriendjes over de vloer komen, weet je wel. De boeken kregen dan maar een nieuwe plek in huis.

“Hoe ga je bijvoorbeeld met een erectieprobleem om, als je geen oefenpartner hebt?”

De voorbije 15 jaar volgde Carole tal van verdiepingscursussen in yoga, ademhalingstechnieken, bio-energetica, dans, stemwerk, massage, opstellingswerk, creatieve therapie en reflexologie. Boeiende materie, maar nergens werd ook maar één woord gerept over seksualiteit. Dus ging ze zelf op zoek. Ze volgde enkele cursussen en trainingen over tantra, een levensfilosofie die uitnodigt tot bewustzijn en aandachtig leven. Ook daarna zocht ze verder en kwam ze uit bij het Institute of Somatic Sexology. Een instituut dat programma’s aanbiedt over seksuele coaching, educatie, somatisch leren en lichaamswerk. Je kan er leren hoe je meer in je (seksuele) lichaam aanwezig kan zijn én hoe je anderen daarin begeleidt.

WERKEN MET LIJVEN

Daarna ging ze aan de slag, al is het niet voor iedereen even duidelijk wàt ze nu juist doet. “Mensen denken soms dat ik een sekswerker ben, maar dat klopt niet. Wie gewoon seks wil, verwijs ik graag door.” Nee, wat Carole doet, ligt mijlenver van sekswerk. “Wederzijdse instemming is de basis. Het komt nooit tot penetratie, tongkussen doen we ook niet.” Als ze genitaal masseert trekt ze handschoentjes aan, om soa’s te vermijden. En waar sekswerkers vlotjes de kleren van het lijf spelen, doet Carole dat niet. Behalve bij de langere leertrajecten. “Door naakt bij hen te zijn, kan er druk van de ketel.”

Wie angst voelt bij seks, duwt de intimiteit weleens van zich af. Ze gaan niet meer daten, ze gaan later slapen, of ze liggen tussen de lakens niet meer lekker dicht tegen de partner aan. Zo goed als elke aanraking is een mogelijke aanzet naar seks en dus een potentieel gevaar. Dan probeert Carole haar cliënten opnieuw te laten focussen op wat ze voelen. Ze doet dat met aandachts- en ademhalingsoefeningen, maar ook door middel van aanraking. “Ik vraag mijn cliënten elke keer weer wat een aanraking in hen losmaakt. De aandacht voor rust en ontspanning staat centraal. Want dat ontbreekt vaak bij mensen met seksuele zorgen. Ze voélen niet meer. Ze slaan aan het denken. Ze vragen zich af of het wel goed zal gaan, of ze kunnen presteren, of ze een erectie zullen krijgen, of het geen pijn zal doen, of het trauma weer boven zal komen. Dan ben je niet in je beleving, maar denk je na over je beleving. En wie aan het denken slaat, die kan het plezier niet voluit némen.”

“Hoe meer je je focust op wat je voelt, hoe minder ruimte er is voor storende gedachten.”

Die aanpak is seksuologen niet onbekend. Ook zij proberen de focus op de zintuigen te krijgen. Hoe meer je je focust op wat je voelt, hoe minder ruimte er is voor storende gedachten. Maar dat is niet altijd zo gepiept. Gedachten komen en gaan, je kan ze niet zomaar tegenhouden. Je hebt ze met een reden. Je hebt ze omdat seks een gevaar inhoudt, omdat je bang bent niet te voldoen, of wat dan ook. Dat herkennen mensen die seksueel misbruikt zijn maar al te goed. Zij kunnen in combinatie met therapeutische traumabegeleiding bij lichaamswerk wel varen. Carole: “Die mensen hadden vroeger geen zeg in wat ze wel of niet wilden. Er werd over hun grenzen heen gewalst. Dus leg ik de nadruk op het aangeven van wat ze wél willen en daarvoor op te komen. Een cliënte die al een hele weg heeft afgelegd na een verleden van seksueel misbruik, vroeg me onlangs tijdens een aanraak-oefening om achter haar te gaan liggen en haar te strelen. Dat had ze nog nooit zo gevoeld. Ze was het niet gewoon. Zij vroeg zich meteen af of ze daar wel van màg genieten. Een evidentie. Het is tenslotte hààr lijf!”

VRIJ ZIJN IN HET VRIJEN

lees het volledige artikel verder via deze link

https://www.charliemag.be/lijf/seks-is-voelen/#0